Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας επιθυμώ, απευθυνόμενη σε όλους και όλες, να σας μεταφέρω την επιθυμία των αξιόλογων μελών της Επιτροπής, να ξεκινήσουμε μαζί μια πολιτισμική διαδρομή στην Δυτική Μακεδονία, που θα συνδέει το παρελθόν του χώρου με τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργίας. 

Η Δυτική Μακεδονία είναι το σπίτι όλων μας, ο χώρος όπου οι πρόγονοί μας, μοχθώντας σύμμετρα και δημιουργικά δημιούργησαν όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού μας: την  παιδεία, την κατάκτηση της ελευθερίας, την καλλιτεχνική έκφραση, την κριτική πολιτική σκέψη, την πολυπρόσωπη και πολυσήμαντη κοινωνία και τις κοινωνικές και ηθικές μας αξίες. Χρόνια τώρα, όσοι έζησαν εδώ πριν από εμάς, έδωσαν χρώμα στα όνειρά μας και φως στην σκέψη μας. 

Και ήρθε τώρα η σειρά μας να αποδείξουμε το αρχαίο «άμμες δε γ΄ εσόμεθα πολλώ κάρρονες..» . Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ως το Ανώτατο Πνευματικό μας Ίδρυμα είναι επιφορτισμένο με την διάχυση της γνώσης, την καλλιέργεια της επιστήμης, την διαπαιδαγώγηση των επερχόμενων γενεών, την περιφρούρηση της ιστορικής και της κοινωνικής  μας ταυτότητας, την ανόρθωση και την πρόοδο της οικονομίας και της κοινωνίας, την προαγωγή του πολιτισμού.

Και με τον όρο πολιτισμό δεν εννοούμε μόνο την αισθητική έκφραση, τις παραδόσεις, την κουλτούρα μας, και την εκφραστική και καλλιτεχνική μας καλλιέπεια. Εννοούμε πάνω από όλα την ενθάρρυνση των φοιτητών μας στην αυτοέκφραση, την άρση του απομονωτισμού τους και τον εποικοδομητικό πολιτισμικό συγχρωτισμό. Και πάνω από όλα την κατάκτηση της αξιωματικής αρχής του “carpe diem”. 

Εμπρός λοιπόν συντονιστείτε όλοι οι νέοι και οι νέες μαζί μας για να κάνουμε τον κόσμο μας πιο φωτεινό!!

Σ.ΗΛΙΑΔΟΥ-ΤΑΧΟΥ
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ