Το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συνδιοργάνωσε, από κοινού με την EPOPSIS ΑΜΚΕ Πολιτισμού, το πρώτο στην Ελλάδα Διεθνές Συμπόσιο-Φεστιβάλ Επιτελεστικής Ποίησης (PerPoSF – www.perposf.com). Το Συμπόσιο-Φεστιβάλ είχε την αιγίδα και την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της Επιτροπής Πολιτισμούς του ιδρύματος, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Θεσσαλονίκης και διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στην Αποθήκη Δ, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από 6 έως 8 Δεκεμβρίου 2024.
Στο Συμπόσιο-Φεστιβάλ συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ποιητές/ποιήτριες, ακαδημαϊκοί και καλλιτέχνες, από τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Δανία, την Αμερική, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αγγλία, το Χονγκ Κονγκ και την Ελλάδα, με ζωντανές performances, ομιλίες, διαλέξεις, εργαστήρια ποίησης, master class και special events, ανάμεσα στους οποίους και οι προσκεκλημένοι ποιητές/ποιήτριες-performers, Philip Meersman, Claus Ankersen, Julien Blaine, Δημοσθένης Αγραφιώτης, Μάκης Μούλος, Μάριος Χατζηπροκοπίου, Μάρω Γαλάνη, Γεωργία Βεληβασάκη, Ιωάννα Λιούτσια, Ιωάννα Σκαντζέλη, καθώς και η ομάδα του global movement «Slam Poetry For Peace» στην Ελλάδα. Όλοι/ες τους έδωσαν ζωντανά μαθήματα επιτελεστικής ποίησης και ποίησης πέρα από τη σελίδα, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές ανάτασης, μέθεξης και δημιουργίας.
Τις εργασίες του Συμποσίου άνοιξε ο Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πρόεδρος του PerPoSF και χαιρέτησαν: ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ο Κωνσταντίνος Αθυρίδης, πρόεδρος της EPOPSIS ΑΜΚΕ, η Γεωργία Βεληβασάκη, Υπ. Διδακτόρισσα (ΠΔΜ) και καλλιτεχνική διευθύντρια του PerPoSF, η Τζίνα Καλογήρου, καθηγήτρια λογοτεχνίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Δήμητρα Μήττα, πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου-Φεστιβάλ άνοιξε ένας γόνιμος διάλογος σχετικά με τη σύζευξη της ποίησης με την performance που απολήγει σε ένα τρισδιάστατο, συμμετοχικό, πολυαισθητηριακό ποιητικό έργο-συμβάν, αλλά και τη συμπερίληψη της επιτελεστικής ποίησης ως δυναμικό παιδαγωγικό εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει μια ποικιλία ποιητικών φωνών και επιτελεστικών τρόπων, να ακούσει για τις τάσεις, τις ζυμώσεις και τους προβληματισμούς στον κόσμο της Performance Poetry από ειδήμονες του χώρου, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Μήτρου, ο Πάνος Σδούκος και ο Νικόλαος Γραίκος, να παρακολουθήσει εργαστήρια Performance & Spoken Word ποίησης, να γίνει μάρτυρας συγκλονιστικών αυτοσχεδιαστικών συμμετοχικών επιτελεστικών δράσεων που αξίωναν την έννοια της επιτελεστικής ποίησης ως τέλεση και τελετουργία.
Απολογισμός – Συμπεράσματα
- Το πρώτο Διεθνές Συμπόσιο-Φεστιβάλ Επιτελεστικής Ποίησης στην Ελλάδα συνέβαλε καθοριστικά στην άτυπη σύσταση μιας κοινότητας ποιητών/τριών-καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών, ενός forum επιστημονικής μελέτης και σύγχρονης ποιητικής δημιουργίας έξω και πέρα από τη σελίδα.
- Άνοιξε ένας γόνιμος διάλογος σχετικά με τη σύζευξη του ποιητικού λόγου και της επιτέλεσης (performance), αποσαφηνίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επιτελεστικής ποίησης και των τρόπων εκδίπλωσης του ποιητικού λόγου ως ζωντανό, διαμεσικό, διακαλλιτεχνικό, συμμετοχικό, τρισδιάστατο ποιητικό έργο-συμβάν.
- Δόθηκε η ευκαιρία σε νέους ποιητές/τριες, καθώς και σε φοιτητές/τριες του Διιδρυματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Δημιουργική Γραφή» ΠΔΜ, να συμμετάσχουν ενεργά, να πειραματιστούν και να δοκιμαστούν στο πεδίο, μέσα σε μια υποστηρικτική και συνεργατική ατμόσφαιρα.
- Συζητήθηκε το ζήτημα της συμπερίληψης της επιτελεστικής ποίησης στην εκπαιδευτική διαδικασία ως κρίσιμο παιδαγωγικό εργαλείο, που δύναται να αντιστρέψει το ήδη καταγεγραμμένο και μετρήσιμο φαινόμενο του φθίνοντος ενδιαφέροντος των νέων για την κλασική έντυπη μορφή ποίησης, καθώς προφέρει μια δυναμική προσέγγιση του ποιητικού λόγου μέσω της φωνής, του σώματος, διαφορετικών καλλιτεχνικών εκφραστικών μέσων και της σύγχρονης τεχνολογίας.
Προτάσεις
- Προτάθηκε και αποφασίστηκε η διεξαγωγή του Συμποσίου-Φεστιβάλ κάθε δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη, με συνδιοργανωτές το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την EPOPSIS ΑΜΚΕ Πολιτισμού.
- Προτάθηκε και αποφασίστηκε η διοργάνωση από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και την EPOPSIS ΑΜΚΕ, Ημερίδων Επιτελεστικής Ποίησης, σε διαφορετική πόλη κάθε φορά, στις ενδιάμεσες του Συμποσίου-Φεστιβάλ χρονιές.
- Καταγράφηκε η πρόταση του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Γκιουλέκα, για οργανώσεις εκδηλώσεων επιτελεστικής ποίησης σε διαφορετικές πόλεις της Βορείου Ελλάδος με συνδιοργάνωση του αρμόδιου υπουργείου.