Σεμινάριο: Εισαγωγή στην πολιτική του φύλου: Φεμινισμός, επιτέλεση και κοινωνική αναπαραγωγή

Νέα & Ανακοινώσεις

Η Επιτροπή Ισότητας Φύλων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο «Εισαγωγή στην πολιτική του φύλου: Φεμινισμός, επιτέλεση και κοινωνική αναπαραγωγή» με εισηγήτρια την κ. Αλεξάνδρα Αντωνιάδου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών.

Το σεμινάριο αποτελεί μια εισαγωγή σε βασικές έννοιες και ζητήματα που αφορούν την έμφυλη ταυτότητα, το κίνημα του φεμινισμού και τη σχέση του με την ιστορία της τέχνης. Μέσα από κείμενα των Simone de Beauvoir, Judith Butler, Silvia Federici και Linda Nochlin θα συζητηθούν θέματα όπως οι έμφυλοι ρόλοι, τα στερεότυπα, οι έμφυλες ανισότητες και η επιτελεστικότητα του φύλου. Θα αναλυθούν επίσης ζητήματα που αφορούν την πολιτική της φροντίδας, την αόρατη και απλήρωτη οικιακή εργασία των γυναικών και τη σχέση του καπιταλισμού με την πατριαρχία μέσα από τη θεωρία της κοινωνικής αναπαραγωγής. Παράλληλα, μελετώντας το καλλιτεχνικό και επιτελεστικό έργο των Carolee Schneemann, Marina Abramović, Martha Rosler, Bobby Baker, Mierle Laderman Ukeles, Λήδας Παπακωνσταντίνου, Νίκης Καναγκίνη, Άννας Τζάκου και Φωτεινής Καλλέ θα συζητηθεί η σχέση της performance art με τον φεμινισμό και η σημασία μιας φεμινιστικής μεθοδολογικής προσέγγισης του έργου τέχνης.

Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί σε πέντε δίωρες συναντήσεις, 11.00-13.00, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 24/10, 31/10, 7/11, 14/11 και 21/11 και θα συμπεριλαμβάνει τη μελέτη θεωρητικών κειμένων και τη διενέργεια ασκήσεων. Το σεμινάριο μπορούν να το παρακολουθήσουν μέχρι 30 προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες.

Για τη συμμετοχή σας επικοινωνήστε με την κ. Αντωνιάδου στο email alexandra.ant@hotmail.com αναφέροντας το Τμήμα/Πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζετε και το λόγο για τον οποίο θέλετε να συμμετάσχετε στο σεμινάριο.